Nieuws

  • Pleidooi voor de pergola

    In het najaar kun je goed plannen maken en uitvoeren. De aarde is nog lekker warm en je kunt makkelijk planten verzetten en er nieuwe bij planten. Naast de actie van tegelwippen en dit te beplanten, wil ik me ook sterk maken voor het plaatsen van een pergola! Ik bedoel daar mee een groene overkapping! Je kunt een pergola laten maken boven een terras waar je het liefst zit, maar waar het in de zomer nét iets te warm is. Een groene oase boven je hoofd werkt heerlijk in de zomer, is vele malen koeler dan een parasol of dichte overkapping. Een prachtige klimmer is de Akebia quinata, een vroegbloeiende plant met kleine donkerrode bloemetjes die naar chocola ruiken. Ik heb deze zelf ook en is prachtig, nu is het oktober, zit nog goed in blad en als hij kaal is, leuke kronkelige takken. Een andere mogelijkheid is de Aristolochia durior, ook een beauty met groot lichtgroen blad en gaat als een speer. Maar natuurlijk zijn er veel meer planten, blauwe regen, rozen…genoeg te verzinnen.

    Dus mijn advies is, kijk eens kritisch naar je tuin en laat nu een pergola zetten. Ik heb hard houten palen met bovenop bamboe palen. Er groeit ook nog een druif overheen dus echt genieten als ik daaronder in mijn tuinstoel lig….met uitzicht op de border! En je draagt bij aan het milieu met deze vergroening…

    .

  • Tuin in Driebergen

    Dit jonge stel woonde pas sinds maart in Driebergen en vroeg mijn advies. In de eerste instantie leek de tuin klein, toch was de diepte meer dan 8 meter en de breedte 4.30. En hun wens de tuin zoveel mogelijk zonder stenen aan te leggen, ja dat was natuurlijk top!!De basis wordt gras met in het midden een groot vak voor een combinatie met vaste en eenjarige planten. Er komt voor en achter een terras met gras, verstevigd door grasplaten, deze worden ingezaaid met graszaad. Achterin wordt over de breedte een pergola gemaakt, die half over het terras gaat. Rechts komt een pad van stapstenen. Maar eerst gaat alles eruit, de vuurdoorn en de taxus, rechts komt een wilgentenen schutting en links komen er twee klimhortensia’s bij. Een hele leuke opdracht was dit weer….de foto’s van ervoor en erna volgen…

  • Tuinontwerp met sfeer

    In de herfst van 2020 werd ik benaderd om tuinadvies te geven bij een grote tuin. Na een grote verbouwing waren de grote lijnen duidelijk neergezet en die was prachtig, maar er ontbrak sfeer. De wensen waren helder, de eigenaars wilden graag meer privacy en vooral veel bloemen. Ik moest rekening houden met een veranda die duidelijk in de volle zon lag met een groot stenen terras, waar het in de zomer loeiheet wordt. Het zicht vanuit huis naar het achtergelegen zwembad was ook niet gezellig. Een wens was ook een goede plek voor een lange tafel en wilden ze een pluktuin! Daarnaast gaven ze aan dat ze niet alles in een keer wilden doen. Dus maakte ik een plan waarbij het de tuin in fases aangepakt zou worden. Het was een geweldig leuke opdracht die veel tijd kostte omdat de ideeën maar bleven komen! Ik ben gewoon begonnen met potlood en papier, dat werkt voor mij het beste. Met de maten van de tuin aan de slag gegaan en tekenen maar! Inmiddels is het tuinplan gepresenteerd, het voelde of ik een kindje weggaf. Ze waren volledig verrast en blij met mijn plannen. Nu start de uitvoering in fases…wordt vervolgd met ervoor en erna…

  • Oogsten in september

    Twee maal per jaar hebben we open dag op Hindersteyn aan de Langbroekerdijk in Langbroek, de eerste zondag in juli en de eerste zondag in september. Het is vooral onze dag: de dag van de vrijwilligers! De sfeer is altijd bijzonder leuk! We werken er hard aan om het er zo mooi mogelijk uit te laten zien en daar zijn we trots op. We hebben veel bezoekers die zelfs 2 keer per jaar komen, zo gezellig vinden ze het bij ons. Daarbij verkopen we ook zaad uit onze eigen tuin, waarbij de Tagetes linnaeus onze topper is. Dit jaar gaan we het uitbreiden met bloemen te verkopen. Dit deden we voorheen niet, maar er was zoveel vraag naar vorig jaar dat we het gaan proberen. Het wordt vast weer heel bijzonder. We hebben ook zaad van de Hibiscus cannabis en de oranje Cosmea. Ik heb hierbij ook een zaai-instructie voor geschreven.

  • Metamorfose van een tuin

    Twee jaar geleden kreeg ik de kans te adviseren bij een heel gedateerde tuin. Het huis stond al enige tijd te koop in een prachtige villa wijk in Oss. Het huis werd volledig gestript, verbouwd en wit geschilderd. Er werden 30 bomen gerooid, paden gevormd in de vorm van het huis en de taxus geschoren. Nu zie je vaak dat er bij dit soort huizen een beplanting van vooral hortensia’s met natuurlijk de bijbehorende vrouwenmantel. Voor deze weg hebben we niet gekozen. De eigenaar wilde ook graag tuinieren en dat werd toch een feest. We kozen voor een lange border langs het huis met tulpen in het voorjaar en in de zomer Dahlia’s in combinatie met zinnia’s. Dat betekent in het najaar het planten van 700 bollen en in het vroege voorjaar het voortrekken van 80 dahlia planten, daarnaast zaaiden we ook zinnia’s voor. Het resultaat is werkelijk spectaculair!

    De andere delen van de tuin werden vol geplant met vaste planten, niet in grote groepen, maar losjes door elkaar. Ook een kruidentuin werd aangelegd en alles doet het geweldig goed op deze grond. De eigenaar werkt met veel enthousiasme aan zijn tuin. Een feest werd het helemaal toen bleek dat de tuin grenst aan een bos dat vol staat met lelietjes der dalen….het is goed daar in Oss.

  • Het plein aan de Appelgaarde deel II

    Met veel enthousiasme wordt er veel gewerkt aan de social sofa! En het gaat hard, we zijn nu 6 weken onderweg en de bank wordt prachtig!! Alle onderwerpen zijn gevuld met de glasmozaïek, nu is het vooral invullen van de achtergronden. Daarnaast stonden we in het plaatselijke Houtens krantje op de voorpagina en kregen zelfs bezoek van de burgemeester van Houten. Hij had inmiddels wel het een en ander gehoord van ons project en was nieuwsgierig geworden. Hij heeft zelfs een steentje gelegd, veel foto’s gemaakt en op Instagram gepost. Op 14 augustus komt RTV Utrecht ook nog langs om te filmen, dus belangstelling genoeg. Ik vertel natuurlijk graag over hoe belangrijk het is om meer groen te planten in plaats van al die stenen. Eind augustus gaat het plein geopend worden met een Indisch buffet dat ook door bewoners gemaakt gaat worden. De burgemeester zou zelfs zijn best doen om aanwezig te zijn. Nu hopen dat er  meer mooie pleinen gemaakt gaan worden in Houten en Utrecht, met vooral heel belangrijk veel bloemen! Want wat wordt het mooi op de Appelgaarde!!

  • Het plein aan de Appelgaarde

    Na maanden van voorbereiding staat de sofa op ons plein! Enige tijd geleden is er door een pleinbewoonster een mooi plan gelanceerd om hier een social sofa te plaatsen. De
    gemeente wilde wel meewerken aan deze metamorfose. Mij werd gevraagd om mee te
    denken over de beplanting en het ontwerp voor de social sofa, dus dat was een hele leuke opdracht! Inmiddels ben ik samen met een buurman “eigenaar” van 800 planten! De ongelijke bestrating is vervangen door een harde ondergrond en van de vijf kastanjes zijn er twee zieke gerooid.

    Op 6 mei hebben we met een aantal buren de planten verdeeld in de twee borders met een prachtig resultaat. Afgelopen vrijdag is de social sofa gebracht en staat nu te pronken op het plein. Elke dag werken er buren aan om de bank te beplakken met glasmozaïek, een verslavende bezigheid. De gezelligheid, het sociale deel is natuurlijk het belangrijkste van deze actie, met als eindresultaat een prachtige bank in een mooi aangelegde tuin. Wordt vervolgd…..

  • De eerste dahlia’s bloeien

    En jawel, in mijn eigen tuin! Een oranje, een donker rode en knal rode komt eraan. Ze gingen al zo goed met het voortrekken. Wat is dat voortrekken? De dahlia is niet anders dan een knol, waar kop nog staart aan zit, je kunt de bovenzijde herkennen aan het stokje waar hij het vorige jaar op uitgelopen is. Vanaf half maart zet je de knol in een pot met aarde, zodanig dat het stokje bovengronds blijft. Zet deze in een koele kamer of nog beter in een kas, regelmatig water geven en dan komen de scheuten. Zodra het warmer wordt, kun je ze overdag buitenzetten.

    Na half mei, weer na die IJsheiligen, zet je ze in de volle grond! Of in een grotere pot op het balkon.

    Inmiddels hebben we ze op Hindersteyn al eerder in de volle grond gezet. Deze week zijn de laatste eenjarige bloemen erin gegaan. Het is altijd weer een heel gepuzzel om de juiste plant met de juiste combinatie te plannen. Daarbij komt dat niet alles opkomt in de kas. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met kleur een hoogte, belangrijkste is dat het bloemen zijn die het op de vaas goed doen. We denken altijd dat we tekort hebben, uiteindelijk houden we plantjes over en het resultaat is prachtig.

    Bloemen vloeken nooit met elkaar maar sommige kleuren en vormen kunnen elkaar enorm versterken!!

  • Dahlia’s en zinnia’s

    Zaterdag 23 mei heb ik de dahlia’s in eigen tuin geplant. Dat is altijd een flinke klus, omdat ik deze voortrek, zijn het al flinke planten geworden. Ik zet ze verspreid tussen de vaste planten en combineer deze met zinnia’s. Zinnia’s zaai ik altijd voor vanaf eind maart. Mijn voorkeur gaat uit naar rood en oranje, altijd weer spannend hoe het resultaat zal zijn. Zinnia’s en dahlia’s gaan ook prima in een pot op een balkon!

  • Hindersteyn

    Op woensdag 20 Mei zijn de zaailingen erin gezet. Met alle dames van de bloementuin hebben we op gepaste afstand heerlijk de bloembedden volgezet met het zaaigoed. Dat ziet er altijd heel zielig uit, maar als je een week later komt….tja…het groeit enorm daar op die kleigrond.