Ik heb hier een instructie geschreven als je wilt voor zaaien in potjes. Ik kies voor deze methode omdat dit het beste resultaat geeft. Je kunt ook in de volle grond zaaien, maar mijn ervaring is dat dit niet altijd opkomt. Dit ligt vooral aan de grond, zware klei en arme zandgrond is hier niet geschikt voor. Daarnaast hou ik een Excel bij met wanneer ik gezaaid heb, verspeend etc. echt heel handig, want je vergeet wat je gedaan hebt!!
• Je kunt vanaf half maart voor zaaien, dit ligt natuurlijk ook aan het soort zaad. Het liefst in een kas, als je dit niet hebt, in de vensterbank binnen en niet in de volle zon.
• Gebruik nieuwe speciale zaaigrond om in potjes te zaaien. Andere grond heeft teveel meststoffen waardoor de worteltjes verbranden. Standaard potgrond is ook geschikt, eventueel aangevuld met scherp zand.
• Gebruik schone kweekbakjes, schoon gereedschap en neem leidingwater in een ook schone gieter.
• Niets is leuker dan het zaad dat je de laatste zomer gewonnen hebt, te gebruiken. Ik laat het zaad altijd goed drogen voordat ik het in een papieren zak bewaar. Sommige zaden komen geweldig goed op zoals de Tagetes Linnaeus, maar het mislukt ook wel eens. In de winter, januari, begint het bij mij weer te kriebelen, ik pluis dan internet af voor nieuwe of bijzondere zaden. Het is leuk om zaad bij de talrijke speciale kwekers te kopen. Tip: hou de toppers altijd en kies een paar nieuwe erbij. Door de zomer heen, noteer ik wat ik zoal tegenkom bij andere tuinen.
En dan het zaaien:
• Zaai dun!! Zaailingen die te dicht op elkaar staan, krijgen dunnen stengeltjes en vormt er ook schimmel op de grond. Dek de bak af met een kunststof kap. Laat het lekker broeien, zorg dat het niet te nat wordt, dan komt er groene aanslag op de grond.
• Zaai in verschillende periodes, ik zaai elke bloem 3 x, dus half maart, 3 e week maart etc. Soms mislukt het, dan heb je alweer een nieuwe poging gezaaid.
• De zinnia’s dek ik af met een stuk alufolie omdat deze graag in het donker kiemen. Ik gebruik voor elk zaadje een potje, ze krijgen hele lange wortels! Als je er meer in een potje doet, is het lastig uit elkaar trekken bij het verspenen. Zodra je groen ziet komen, alufolie eraf en plastic kap erover.
• Verspenen: het verplanten van de zaailingen. Dit kan als de zaailing minimaal 2 blaadjes heeft. Je haalt de zaailing voorzichtig uit het bakje, en zet dit diep in een ander groter bakje gevuld met nieuwe potgrond, zodanig dat de blaadjes net boven de grond uitsteken. Dit maakt de plant sterk er kunnen wel 3 zaailingen in 1 pot verspeend worden.
• Afharden: als het warmer wordt, kun je de kleine planten af en toe naar buiten verplaatsen. Er zijn al vaak mooie dagen eind maart, dan kunnen ze naar buiten. Wel nachts naar binnen halen, een nachtvorst kan je hele inzet volledig om zeep helpen.
• IJsheiligen: dit ligt rond half mei, dat zijn de 3 tot 5 dagen die rond half mei nog nachtvorst kunnen geven. Check dit altijd per jaar.
• En ja, na de ijsheiligen kunnen je planten de grond in!! Op Hindersteyn is het dan heel druk, we hebben jaarlijks meer dan 2000 planten die dan de volle grond in gaan!! Maar als dat gebeurd is, dan zijn we blij! En wachten op de eerste bloemen die tot aan de vorst gaan!!